Thuis werken met kleuters is niet evident.
Daarom heeft Kathleen Amant een digitaal pakket gemaakt om ouders hierin te ondersteunen.
Je vindt er een dagstructuur kaart in en kaarten met de basisregels rond hygiëne om je kinderen te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. (klik op de afbeeldingen onder dit bericht om de pdf-versie te downloaden).

Enkele tips:

  1. Bied structuur aan, net zoals in de klas

  2. Ga met je kinderen op voorhand rond de tafel zitten, hoe jong ze ook zijn. Dit zal je veel frustratie achteraf besparen. Leg uit dat het heel aparte weken zijn: de kinderen mogen niet naar school en papa of mama moet thuis werken. Dit is niet hetzelfde als in de weekends: papa/mama heeft nu geen tijd om samen te spelen, leuke dingen te doen, … KInderen begrijpen meer dan je denkt en zijn vaak nog erg flexibel. Het is niet verkeerd om kinderen te leren dat niet alle aandacht naar hen hoeft te gaan en ze ook zichzelf kunnen bezig houden.

  3. Maak duidelijke afspraken op voorhand, zodat je kinderen weten wat van hen wordt verwacht. Dat is veel duidelijker en veel makkelijker dan de boel recht proberen te trekken als het al fout loopt. Voorbeeld : als papa of mama aan de telefoon zijn, dan mag je niet storen en moet je stil zijn. Als je een uurtje flink alleen speelt, dan leest papa straks een verhaaltje voor.

  4. Werk in tijdsblokken. Volg het schema zoals op school: geef je kind tijdens de pauze een kwartiertje aandacht, speel een spelletje, lees een boek, ga even naar buiten, … Daarna kan je kindje weer alleen spelen tot het middageten. Op die manier krijg je toch je werk gedaan. Laat je kind de tijdzone die voorbij is inkleuren. Zo krijgt het zicht op zijn dag.

  5. Zet ook je kinderen aan het werk. Vaak vinden ze het leuk om net hetzelfde te doen als papa of mama. Zoek kleurplaten, werkblaadjes op het internet, … en print ze af. Zo kunnen jullie samen werken.